Hooikoorts en voeding

Gepubliceerd op 9 juli 2023 om 13:27

Het is hartje zomer en we willen niks liever dan genieten van het mooie zonnige weer. Lekker wandelen en fietsen in de natuur, of simpelweg chillen in de achtertuin. Ik houd ervan, maar vroeger toen ik nog niet zo gezond at en leefde, genoot ik een stuk minder van het buitenleven. Dit had alles te maken met hooikoorts. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat veel van de klachten die horen bij deze allergie sterk kunnen verminderen, of zelfs kunnen verdwijnen, met behulp van een gezond voedingspatroon en de juiste mindset.

 

Histamine

Misschien handig om eerst kort uit te leggen wat hooikoorts nou eigenlijk is en waarom sommige mensen klachten ervaren en anderen helemaal niet. Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische reactie op pollen uit stuifmeel van grassen, bomen en planten. Deze klachten zijn onder andere: niezen, branderige ogen, vermoeidheid, hoofdpijn, darmklachten en problemen aan de luchtwegen.

 

De oorzaak van deze klachten is een overdreven aanmaak van histamine in onze mestcellen. Mestcellen zijn een bepaald type witte bloedcellen die voornamelijk voorkomen in onze weefsels en organen. Ze zorgen voor een gezond afweersysteem en ze bevatten onder andere de lichaamseigen stof histamine. De functie van histamine is dan ook om ons te beschermen tegen schadelijke indringers; virussen, bacteriën, wespensteken, etc. Wanneer we een overdreven reactie op pollen ervaren, zoals bij hooikoorts het geval is, reageert ons lichaam overdreven op een stof die eigenlijk ongevaarlijk is. Je zou kunnen zeggen dat hooikoortspatiënten een lagere tolerantiedrempel hebben voor histamine dan diegenen die geen hooikoorts hebben.

 

Voeding om te vermijden

Er is een aantal voedingsmiddelen die klachten kunnen verergeren, of veel histamine bevatten en die je beter kunt vermijden als je veel hooikoortsklachten ervaart. Het kan best zijn dat je buiten het hooikoortsseizoen deze voedingsmiddelen in geringe mate kunt eten, maar dat je ze tijdens het seizoen beter kunt vermijden.

 

Voor mijzelf zijn eieren een van de grootste boosdoeners. Eieren bevatten geen histamine, maar ze stimuleren de aanmaak hiervan waardoor er veel histamine in het lichaam wordt vrijgemaakt als je ze eet. Daarnaast zijn eieren voor veel mensen slecht te verteren, omdat ze een van de meest voorkomende voedselallergenen zijn. 

 

Zuivelproducten, met name oude kaas, bevat veel histamine. Daarnaast kan zuivel voor problemen aan de luchtwegen zorgen. Vooral commerciële zuivel van koeien kan problemen veroorzaken, omdat het zorgt voor meer slijmvorming wat hooikoorts niet ten goede komt. Sommige hooikoortspatiënten tolereren wel geitenzuivel en rauwe koemelk. Dit heeft alles te maken met de eiwitsamenstelling en het niet pasteuriseren van rauwe zuivelproducten; dus wil je toch graag melk of kaas blijven eten, probeer dan rauwe melk of (rauwe) geitenzuivel. 

 

Met name pinda’s, maar ook noten, kunnen klachten veroorzaken omdat er vaak sprake is van een zogenaamde kruisallergie. Dit houdt in dat de allergenen in deze voedingsmiddelen veel gemeen hebben met die van stuifmeel. Je kunt op internet veel informatie vinden over verschillende kruisallergieën en welke voedingsmiddelen je het beste kunt vermijden. Dit is een erg lange lijst en mede daarom is het achterhalen van wat je wel en niet kunt eten een persoonlijke reis die vraagt om het nodige experimenteren. Zo zijn bananen ook fruitsoorten die histamine bevatten, maar persoonlijk ondervind ik geen klachten van bananen. Sinaasappels daarentegen, zorgen ervoor dat ik veel moet niezen en branderige ogen krijg.

 

Aardbeien, citrusvruchten, zoute haring, gefermenteerd voedsel, chocola en varkensvlees bevatten simpelweg veel histamine, of ze zorgen ervoor dat er veel histamine wordt vrijgemaakt in ons lichaam. Een handje aardbeien gaat vaak nog wel goed, maar bij het eten van grotere porties ondervinden veel hooikoortspatiënten directe klachten zoals; een jeukende en opgezette keel en een loopneus. Verder is het uiteraard belangrijk om suiker, alcohol, geraffineerde oliën (zonnebloemolie, raapolie, sojaolie) en bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Deze producten zijn niet gezond en zorgen daardoor voor een zwakkere gezondheid wat weer kan resulteren in meer hooikoortsklachten.

 

Voeding om meer van te eten

Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen die juist zorgen voor een afname van histamine. Rucola is een antihistaminicum die ook nog eens bomvol vitaminen en mineralen zit. Het fijne is ook nog eens dat je rucola heel makkelijk zelf kunt kweken in een pot in de achtertuin of op je balkon. Zo heb je de hele zomer een gezonde bladgroente binnen handbereik!

 

Naast rucola is quercetine een uitstekend antihistaminicum. Quercetine is een flavonoïde met sterke antioxidante eigenschappen die te vinden is in onder andere: knoflook, uien, broccoli en in de schil van appels. Je kunt quercetine ook dagelijks als supplement slikken tijdens het hooikoortsseizoen. Mijn ervaring is dat dit klachten sterk vermindert en dat je de commerciële hooikoortspillen in de prullenbak kunt gooien.

 

Koudgeslingerde lokale honing van de imker is ook een lekker en gezond middel om resistentie tegen hooikoorts op te bouwen. Deze honing is niet te vergelijken met de honing uit de supermarkt. Koudgeslingerde lokale honing bevat naast pollen uit je eigen omgeving een breed scala aan gezonde enzymen die het immuunsysteem versterken. Het beste is om het hele jaarrond dagelijks een lepeltje van deze honing te eten. Op die manier laat je jouw lichaam wennen aan de pollen uit jouw omgeving en op die manier bouw je een natuurlijke tolerantie op. Woon je in Zwolle en wil je graag echte honing scoren? Check dan even deze website: https://www.bijenverenigingzwolle.nl/honingverkoop/. Ook in andere regio’s zijn er genoeg imkers te vinden die een goede kwaliteit honing verkopen.

 

Verder is het belangrijk om zoveel mogelijk onbewerkte voeding te eten en ervoor te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg voor genoeg eiwitten die je lichaam goed kan opnemen in de vorm van grasgevoerd, het liefst lokaal, rundvlees en biologisch kippenvlees. Je lichaam en darmen hebben deze eiwitten nodig om goed te functioneren en daarnaast bevat vlees mineralen en vitaminen, waaronder B12, die we nodig hebben voor een goed werkend immuunsysteem. Probeer daarnaast zoveel mogelijk biologisch te eten. De bestrijdingsmiddelen op fruit en groenten kunnen zorgen voor een disbalans in onze darmflora en dit heeft gevolgen voor onze algehele gezondheid.

 

Tot slot is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en eventueel bij te houden op welke voeding je reageert. De klachten die je vaak als eerste opmerkt bij het eten van een voor jou verkeerd voedingsmiddel zijn een loopneus en/of een jeukend gevoel in je keel. Dit kan vrij mild zijn bij een kleine portie, dus let op subtiele veranderingen. 

 

Een gezond voedingspatroon is zeer persoonlijk en ik heb geleerd dat goed luisteren naar je lichaam en je intuïtie volgen van essentieel belang zijn voor een optimale gezondheid. Wat nog meer heel belangrijk is; blijf positief, blijf in beweging, geniet van de zon, denk in mogelijkheden en laat je niet uit het (gras) veld slaan!


Reactie plaatsen

Reacties

Ina
10 maanden geleden

Prima informatie