Kiemkracht

Gepubliceerd op 18 april 2023 om 11:36

Kiemgroente; ik ben er dol op. Ze zijn makkelijk te kweken in je eigen vensterbank, decoratief in vele gerechten en bovenal super gezond.

Broccolikiemen, alfalfa, taugé, waterkers, enzovoorts. Er zijn vele soorten kiemzaden te koop die je makkelijk op een kiemschaaltje, of in een kiemglas kunt kweken in je eigen vensterbank. Dit is een mooie, leuke en goedkope manier om je dieet aan te vullen met gezonde en biologische groenten. Onze vensterbank staat dan ook het hele jaar rond vol met diverse soorten kiemgroenten. Maar waarom zijn ze zo gezond?

 

Wij mensen zijn levende wezens en daarom is het zo belangrijk om onszelf te voeden met levende voeding. Als je kiemzaden laat ontkiemen, kan je deze al binnen een paar dagen eten. Ze zitten dus vol levenslust en dit voel je zodra je ze eet! Kiemen bevatten, ten opzichte van reguliere groenten, tot wel 20% meer eiwitten en 500% meer vitaminen. Daarnaast bevatten kiemen probiotica, veel vezels en weinig calorieën. Ze zijn dus erg goed voor de darmen en de algehele gezondheid.

 

De meest onderzochte kiemen zijn broccolikiemen en ze worden in de wetenschap dan ook geprezen om hun geneeskrachtige eigenschappen. In 1997 ontdekten onderzoekers aan de John Hopkins University dat broccolikiemen dertig- tot vijftig keer meer isothiocyanaten bevatten dan gewone broccoli. Dit stofje heeft een hele sterke antioxidante werking, oftewel; het helpt je lichaam bij het ontgiften.

 

Naast kiemzaden kun je ook heel makkelijk peulvruchten kiemen. Je kunt onder andere gedroogde kikkererwten, linzen en mungbonen in bijvoorbeeld de supermarkt kopen en in een kiemglas laten kiemen. Met een dag of drie zijn ze al ontkiemd en kun je ze toevoegen aan bijvoorbeeld je favoriete salade. Het voordeel van gekiemde peulvruchten is dat ze makkelijk te verteren zijn. Veel mensen, waaronder ikzelf, krijgen last van hun darmen bij het eten van peulvruchten. Wanneer je ze laat kiemen zijn ze makkelijker te verteren, omdat hierdoor het lectine gehalte sterk afneemt. Lectines zijn gifstoffen die peulvruchten aanmaken om zichzelf in de natuur te verdedigen tegen insecten en andere bedreigingen. Mensen met gevoelige darmen kunnen op deze stof sterk reageren. Dus, heb je gevoelige darmen maar wil je toch graag wat gezonde en plantaardige eiwitten binnenkrijgen? Kiem dan je peulvruchten.

 

Wil je meer lezen over de kracht van kiemen? Dan raad ik je aan om The Sprout Book van Doug Evans te lezen. Hierin vind je veel recepten en achtergrondinformatie over de geneeskrachtige werking van heel veel verschillende soorten kiemen. Wil je biologische kiemzaden bestellen? Dan raad ik je de kiemen van Kiemerij de Peuleschil aan. Te koop bij onder andere de Ekoplaza of via depeuleschil.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.