No chocolate August

Gepubliceerd op 11 augustus 2023 om 17:58

Pure chocolade met minimaal 70% cacao. I love it! De intense smaak, het euforische gevoel dat de cacao me geeft en de troost die het me biedt in moeilijke tijden. Ik durf het bijna niet toe te geven, maar ik ben verslaafd aan chocola en dat wil ik niet langer. Vandaar mijn eigen persoonlijke challenge; No chocolate August.

 

Mijn dieet is erg gezond. Ik voel me fit en energiek, ik geniet van mijn eten, ik behoud zonder het tellen van calorieën een gezond gewicht, ik houd van volwaardige biologische voeding en bewerkte producten met geraffineerde suikers laat ik gemakkelijk staan. Maar als ik in de supermarkt ben en ik wil toch iets lekkers meenemen dan kan ik het niet laten om een reep pure chocolade in het winkelwagentje te gooien. En dat gebeurde me nou net iets te vaak. Zo vaak dat ik me realiseerde dat ik toch wel vijf dagen per week chocolade zat weg te kauwen en dat ik, wanneer ik het niet in huis had, enigszins humeurig werd. Zoiets begint toch wel op een verslaving te lijken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Af en toe een stukje pure chocolade, een blokje of twee, is echt geen probleem en past prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het is nog altijd een stuk gezonder dan koekjes, snoepgoed en frisdrank, maar ook aan chocola kleven een aantal nadelen voor onze gezondheid. Als eerste moet je je realiseren dat cacao veel antinutriënten bevat. Cacao wordt gemaakt van cacaobonen die veel oxaalzuur bevatten wat slecht is voor je darmen, waardoor bepaalde klachten zoals eczeem en PDS kunnen verergeren. (In mijn blog van 17 juli 2023 kan je meer lezen over de nadelige gevolgen van oxaalzuur.)

 

Naast dat cacao een grote hoeveelheid oxaalzuur bevat, wordt cacao hevig bespoten met pesticiden. Als je ervoor kiest om chocola te eten, of om cacao toe te voegen aan een recept, kies dan voor biologische chocola en/of cacao. Verder is er uit recent onderzoek gebleken dat bijna alle merken, met in de top drie de merken: Tony Chocolonely, Lindt en Dove veel giftige metalen bevatten, waaronder cadmium en lood die beiden schadelijk zijn voor onze lever en nieren. Tevens bevat chocola, net zoals thee en koffie, de verslavende stof cafeïne. Niet zo gek dus, dat ik er moeilijk vanaf kan blijven.

 

Ondanks dat pure chocola niet zo gezond is als haar imago ons doet geloven, zijn er gelukkig wel een aantal gezondheidsvoordelen. Zo bevat cacao, net zoals onder andere bananen, pompoenpitten en vlees het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan zorgt voor een geluksgevoel, omdat het de aanmaak van serotonine bevordert. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit verklaart waarom chocola zo geliefd is en waarom velen het ervaren als troostvoer. Verder bevat chocola een aantal mineralen zoals zink en magnesium, maar helaas worden deze door het hoge percentage vet dat in chocola zit niet heel goed opgenomen. Verder gaan er tijdens het branden van de cacaobonen veel van deze gezonde stoffen verloren.

 

Het is dus niet zo heel vreemd dat ik moeite heb om van chocola af te blijven. Het bevat cafeïne en tryptofaan. Deze maand ga ik even lekker afkicken en met elf dagen in de race moet ik zeggen dat dit me minder moeite kost dan verwacht, alhoewel ik moet toegeven dat de eerste drie dagen best pittig waren. Ik heb bewust de schappen met chocola in de supermarkt vermeden.

 

Of ik na deze maand doorga met het niet eten van chocola? Dat denk ik niet. Ik wil een gezonde relatie met dit voedingsmiddel opbouwen wat betekent dat af en toe een stukje, alleen wanneer ik er écht zin in heb, moet kunnen. Genieten is ook belangrijk voor onze algehele gezondheid, zolang dit maar in balans is en geen nadelige gezondheidsgevolgen met zich meebrengt. Wil je dus toch graag een lekkere traktatie op tafel zetten, met een heerlijke chocoladesmaak, klik dan op onderstaande link. En denk eraan hè……niet alles tegelijk opeten! 😉


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.